2008-11-24

Stadium svarar

Dhaka Bangladesh den 21 november 2008



Hej Fredrik,

Via vår vd. Gustaf Öhrn har ditt mail hamnat på mitt bord.

Jag måste tyvärr börja med att göra dig besviken. Underlaget i ditt mail gör att jag inte kan svara på dina frågor specifikt på denna produkt. Men, jag ska försöka ge dig mer generella svar på dina viktiga frågor baserat på min erfarenhet och kunskap inom CSR.

När det gäller inköpspriset till en produkt som kostar 149:- i butik så hjälper det mig väldigt lite. Däremot vet jag att ”Cemented sportshoes” gäller (troligtvis) för dina sko så är FOB-värdet från USD 7:50 och uppåt. Vulkaniserade skor ( typ Converse All Star) ligger något lägre och ”injected shoes” allra billigast men denna typ av skor hittar du inte på Stadium.

Till FOB-värdet ska läggas frakt (5 %) och tull (17 %).

Stadium tillverkar idag skor i Kina, Vietnam och Indonesien.

Timlönen vilken är nästan alltid lika med minimilönen på fabriker i Kina är olika beroende på var fabrikerna ligger. Högst är lönerna i Shenzhen nära Hong Kong med c:a 900 SEK/månad och baserat på 40 tim. arbetsvecka. I Putian där mycket skor tillverkas är minimilönen ungefär 750:-/månad och sedan sjunker löneläget ju längre bort från civilisationen du kommer. Detta är nettolön. Hur mycket varje arbetare tjänar per månad beror i hög utsträckning på hur mycket övertid (OT) som fabrikerna erbjuder. Och just övertidsuttaget är det stora problemet vid produktion i Kina. Men det är en annan historia som är alldeles för komplicerad att utveckla här. Lönekostanden i Vietnam och Indonesien är ungefär 150:- lägre men denna äts alltid upp i priset för köparen av lägre produktivitet.

När en skofabrik kalkylerar ett pris så är det följande faktorer som avsevärt bestämmer priset på produkten: 1) Yttersulorna (kan skilja jättemycket mellan olika tekniker att framställa sulor). 2) Materialet i ovandelen (tyg är billigas, läder dyrast och syntetmaterial någonstans mitt i mellan). 3) Tillbehören (skosnören, öljetter, etiketter, förpackningsmaterial. 4) Direkt lön till arbetarna för att tillverka just den här produkten. 5) Fabrikens overheadkostnader. 6) Fabrikens vinst som kalkyleras på toppen av 1-5. Jag vet att i Kina så lägger man på ungefär USD 1:50/par för direkt lön till de anställda och vinstpåslaget brukar ligga på mellan 8-10%. Men som du själv förstår så varierar detta i oändlighet beroende på mängden faktorer.

När det gäller materialet i ovandelen (bomull i ditt fall) så finns det inte någon spårbarhet tillbaka i produktionen eftersom man av kvalitetsskäl alltid blandar bomull från många olika delar av världen för att uppnå en så jämn kvalité som möjligt. USA är en stor aktör på bomullsmarknaden och deras andel av världshandeln med råbomull är avsevärd. Likaså länder i Afrika, Pakistan, Indien och Kina. Uzbekistan som varit på tapeten när det gäller barn som plockar bomullen är en omfattande exportör av bomull.

Jag tycker inte du ska bojkotta HM. Snarare tvärt om. Under mina 30 år i Fjärran Östern upplever jag företag som HM och Nike som föregångare i arbetet att förbättra villkoren för arbetare i fattiga länder. Generellt är jag stolt att vara svensk när man talar om CSR. Svenska företag var tidiga inom det här området. De senaste 2-3 åren har tyskarna vaknat och nu när de stora kolosserna börjar agera så går förbättringsarbetet fort. CSR har börjat bli ett försäljningsargument för fabrikerna i Bangladesh, Vietnam, Indonesien och Kina. Det är jättebra. Så snälla du, låt inte bli HM. Och tro inte alltid på media, speciellt inte när uppgifterna kommer från Bangladesh. Här betalar du för vilka svar du vill ha… Här har allt ett pris…

Vi på Stadium är gigantiska i Sverige men pyttesmå i världen. Men vi gillar att stå på barrikaderna, fightas, slåss och påverka, förändra och förbättra för fattiga människor som tillverkar våra produkter. Alla som tillverkar produkter för oss ska bli behandlade med respekt, värdighet och värme. Vi vill somna varje kväll med gott samvete. Därför reser jag ungefär 45-50 dagar om året personligen till fabriker som tillverkar bland annat våra produkter. Vi är övertygade att det personliga engagemanget och mötet på fabrikerna är betydligt bättre än att skicka en extern inspektionsfirma.

Eftersom du verkar vara intresserad av området import från låglöneländer så vill jag varmt rekommendera 2 böcker inom området. 1)”The travels of a T-shirt in the global economy” skriven av Pietra Rivoli. Hon beskriver internationell handel ur ett historiskt perspektiv och beskriver tydligt båda sidor av myntet. Boken gav mig personligen många nya synvinklar och nu förstår jag bättre hur historien och 2008 hänger ihop. 2)”The China Price” the true cost of Chinese competitiveness advantage. Alexandra Harney är författare. Den berättar om fasaderna bakom produktionen I Kina. Jag har just påbörjat läsandet så jag avböjer att kommentera den.

Vi vill vara, och är engagerade och seriösa inom området CSR. Vi tar varje dag ett litet steg i vårt tycke rätt riktning. Vi kan naturligtvis inte förändra världen men vi kan definitivt förbättra den. Och det är vår skyldighet att arbeta vidare inom detta område.

Slutligen, tack för att du bryr dig som konsument och människa i dessa frågor. Historien har visat om och om igen, i land efter land, att kundernas vilja alltid segrat.

Med vänliga hälsningar,

Stadium AB

Göran Larsén
Buying Manager

Inga kommentarer: